Don't throw that away!

(working title)

Ideje za ime

Zaenkrat je zadeva še vedno znana kot "Don't throw that away" seveda pa je to working title.

Sem bom napisal vsako misel, ki bi morda bila v povezavi z našim projektom, če se morda komu utrne dobra ideja za ime:

Čez sedem let vse prav pride.
saveIT - kao prihrani denar, prihrani čas itd. pa še kratko je.
bazar - morda porabimo to besedo, ampak sama ne more biti

Določanje imena, tretji poskus:
Idej je bilo kar nekaj. Najprej sva se osredotočila na povezavo z stvarmi in je padlo nekaj predlogov:

Notgarbage.com
ourtreasure.com (ta nama je bil kar všeč)
ourloom.com (namesto heirloom mamo ourloom)

Potem sva malo zamenjala taktiko. Nova je bila, da tako kot lansko leto najprej izberemo eno žival in jo nato uporabimo (lanski eneraptor je bil najprej samo raptor...). Sploh Aleksu je bila ta ideja všeč ker potem je preprosto narediti cute logo :) Tudi tukaj je bilo nekaj predlogov:

stuff-hopper.com (iz grasshopper in stuff, ka0 it jumps from person to person)
shareforrest.org (ni povezano z živaljo)
stuff retriever.com (povezava z zlatim prinašalcem)
fetcher.net / the-fetcher.com (spet, živalca ki ti prinese kar rabiš. Prideš na prvo stran in "What would you like me to fetch for you?" - pri tej sva se že skoraj ustavila

Pomembni datumi

Naslednji sestanek: ponedeljek, 6.2.2012 ob 18:00 v pisarni prof. Brodnika

Amsterdam: 25. Marec - 6. April

Delitev dela

Spletna aplikacija - Alex Bešir
Podatkovna baza - Janez Barbič, Vanč Levstik
Vodenje projekta, dokumentacija, predstavitev - David Božjak

Ideja projekta

Ideja je, da bi naredili nekakšen portal za izposojanje, podarjanje (itd.) stvari ali uslug. Želimo biti green tako da povežemo ljudi, ki (na primer) ne potrebujejo več starega plašča z ljudmi, ki bi ga lahko uporabili. Stvar je bolj splošna, saj ni nujno, da bi stvar uporabljali le za svoj prvoten namen, lahko bi jo uporabili tudi v druge namene. Primer: Staro mizo, ki je nihče več ne rabi, se lahko uporabi tudi kot material (spremeni namen v klubsko mizico ali "dilo"), iz nje se lahko naredi novo iverko ali v najslabšem primeru uporabi kot kurjavo. Razmišljali smo, da bi v to vključili tudi storitve (na primer prevoz - zakaj bi se vozil naokoli z skoraj praznim kombijem, itd.)

Ideja je bila tudi, da uvedemo nekakšne "Licence" (kot za slike na spletu - copyright, creative commons, itd) s katerimi darovalci stvari (ali ponudniki storitev) povedo kaj se lahko in kaj se ne sme s stvarjo zgoditi po tem, ko jo preda. Primer: Lastnik knjige želi, da ostane v sistemu in si jo uporabniki le posojajo na prej - noče, da pristane pozabljena na zaprašeni knjižni polici, ali še huje - kot kurjava. Take stvari bi v sistemu vodili v evidenci skupaj z trenutnim "imetnikom", ki se ga lahko preko sistema vpraša, če zadevo še vedno potrebuje ali bi jo morda lahko podal naprej.

Hkrati bi uporabniki lahko tudi dodajali oglase za stvari, ki jih želijo. Tako lahko nudimo dodatno funkcionalnost našim uporabnikom - iskanje parov med ponudbami in zahtevami, obveščanje uporabnika z zahtevo, ko se vpiše kakšen nov izdelek, ki ustrezajo njegovim kriterijem, itd. Pri tem bi uporabnik določil tudi željeno licenco - torej ali želi izdelek za vedno ali pa si ga želi le izposoditi.

Cilj sistema je, da ga s pomočjo tehnologije in znanja naredimo boljšega in uporabniku bolj prijaznega in bolj uporabnega, kot so trenutne rešitve (Alex nam je povedal za http://www.podarimo.si/). Govorili smo o strojnem učenju, o gamification, o povezovanju z drugimi mediji / socialnimi omrežji in še in še. V sistem bi prišlo več elementov, od skupnosti in z njimi povezanimi funkcijami portala, do "gamification" (http://en.wikipedia.org/wiki/Gamification , glej na primer StackOverflow) in nenazadnje morda celo nekaj teorije grafov!

Pomemben del sistema je tudi moderiranje. Sistem se bo zgledoval bo spletnem portalu StackOverflow oz. sedaj kar celemu stackexchange, kjer uporabniki z aktivnim sodelovanjem v sistemu pridobivajo tudi pravice do moderiranja. Primer: Na določeni stopnji bi lahko uporabnik sam dodal novo kategorijo izdelkov, kasneje bi lahko posamezne kategorije združil, še bolj izkušeni uporabniki pa bi lahko tudi brisali neprimerne objave. Potrebno je povdariti, da napredovanje ni le vertikalno, je tudi horiziontalno.

Povzetki sestankov

Vse do 1.1.2012
11.1.2012
30.1.2012
6.2.2012
21.2.2012